Najlepsze darmowe gry online tylko na gry.fm. Najlepsze sennik w Internecie to SennikOnline.pl. Jeśli szukasz tekstów piosenek i najlepszej muzyki to tylko na teksty.net.

Serialowy szpital online

Serial opowiada o losach personelu i pacjentów szpitala w fikcyjnym podwarszawskim miasteczku Leśna Góra.

Serialowy szpital

Postprzez Marlena » 24 sty 2011, o 20:32

Normalnie ten serial jest chyba opłacany przez NFZ, nie sądzicie? :p
Wszystko jest tam takie idealne, jak powinno w rzeczywistości wyglądać... ;)
Marlena

Re: Serialowy szpital

Postprzez Moniaa » 24 sty 2011, o 21:33

Zgadzam się. Lekarze walczący za wszelką cenę o pacjentów, poświęcający się dla nich. Coś wspaniałego. Przypomniał mi się taki żarcik:
Gabinet lekarski w przychodni rwe Wrocławiu. Akurat czwartek, więc przyjmuje psychiatra. Wchodzi gościu - ok. 47 lat, grubawy. Zezuje i przegina głowę na lewo.
- Na co się Pan uskarża? - pyta lekarz.
- Żo-żo-żona mi sieeeee pu-pu-puszcza!
- A gdzie teraz wiernej szukać? - mówi lekarz.
- Sy-sy-syn włóczy się i chu-chu-chuligani.
- No, ale jeszcze nikogo nie zabił, nie?
- No-no-no iii... sz-sz-szczam w nocy do łó-łó-łóżka.
- Spróbujemy zaradzić. Proszę łykać nervosal dwa razy dziennie i przyjść za dwa tygodnie.
Przychodzi po dwóch tygodniach:
- Jak żona?
- Puszcza się. Ale gdzie teraz szukać wiernej?
- Synalek?
- Rozrabia. Ale nikogo nie zabił.
- A jak tam w nocy?
- Szczam. Ale do rana zawsze zdąży wyschnąć.

Puenta: Szklanka może być do połowy pusta lub do połowy pełna. W naszych polskich realiach musi być do połowy pełna, żeby człowiek nie zwariował ;)
Moniaa

Postprzez Kathy » 26 sty 2011, o 03:06

Nie wiem, w jakich szpitalach bywacie, ale dla mnie ten serial to kompletny absurd.
Oczywiście, lubię go, ale nie wydaje mi się by np. Dr House czy Doogie Howser były bardziej nieprawdopodobne.
Jak to w szystko w ogóle wygląda? Wszystko takie nowe, ideale, czyściutkie - sam wystrój szpitala bardziej przypomina prywatną klinikę niż prawdziwy szpital. I jedzenie jakie dostają pacjenci? W prawdziwej placówce to byłby krzywo pokrojony chleb z kawałkiem pasztetowej, tłumy ludzi, tłumy odwiedzających - jeśli o to chodzi, House jest nawet bardziej realistyczny. Serial opowiada o wrednym, cynicznym, zgryźliwym samotniku który stworzył sobie takie a nie inne warunki pracy. Z resztą to ameryka...
A u nas? Nie tak powinien wyglądać prawdziwy szpital. Miałam okazję ostatnio bywać w nich dość często, i tym bardziej nierealistyczne wydaje mi sie teraz NDINZ - na korytarzach zdecydowanie za mało ludzi, wszystko wygląda jak w prywatnej klinice a lekarze tylko czasem sobie podbiegną kilka metrów, mają czas na rozmowy i przesiadywanie w kawiarni (też o nazbyt wysokim standardzie) i w ogóle, jakby byli na wakacjach nie w pracy przez cały czas.
Prawdziwy, polski szpital tak NIE WYGLĄDA!!!
Kathy

Postprzez Black_Swan » 26 sty 2011, o 04:19

Kathy napisał(a):Nie wiem, w jakich szpitalach bywacie, ale dla mnie ten serial to kompletny absurd.
Oczywiście, lubię go, ale nie wydaje mi się by np. Dr House czy Doogie Howser były bardziej nieprawdopodobne.
Jak to w szystko w ogóle wygląda? Wszystko takie nowe, ideale, czyściutkie - sam wystrój szpitala bardziej przypomina prywatną klinikę niż prawdziwy szpital. I jedzenie jakie dostają pacjenci? W prawdziwej placówce to byłby krzywo pokrojony chleb z kawałkiem pasztetowej, tłumy ludzi, tłumy odwiedzających - jeśli o to chodzi, House jest nawet bardziej realistyczny. Serial opowiada o wrednym, cynicznym, zgryźliwym samotniku który stworzył sobie takie a nie inne warunki pracy. Z resztą to ameryka...
A u nas? Nie tak powinien wyglądać prawdziwy szpital. Miałam okazję ostatnio bywać w nich dość często, i tym bardziej nierealistyczne wydaje mi sie teraz NDINZ - na korytarzach zdecydowanie za mało ludzi, wszystko wygląda jak w prywatnej klinice a lekarze tylko czasem sobie podbiegną kilka metrów, mają czas na rozmowy i przesiadywanie w kawiarni (też o nazbyt wysokim standardzie) i w ogóle, jakby byli na wakacjach nie w pracy przez cały czas.

Dokładnie!!!
I. was. perfect.
Black_Swan

Postprzez Naomi1 » 26 sty 2011, o 12:29

Nie wiem, w jakich szpitalach bywacie, ale dla mnie ten serial to kompletny absurd.

Myślę, że aż tak źle nie jest mimo wszystko.. w wielu szpitalach wyremontowano oddziały, zakupiono nowsze sprzęty, powstały również różne oddziały noworodkowe i dla chorych dzieci (głównie dzięki Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy)
W jednym ze szpitali w Wielkopolsce zakupiono wannę do porodu, która od kilku lat leży odłogiem, bo żaden z lekarzy nie umie jej obsługiwać.. to jest trochę przykre.. ;)
Naomi1

Postprzez Magic » 26 sty 2011, o 14:19

Może i nie wygląda naturalnie ten szpital, ale przynajmniej się go miło ogląda, o !! :P
Magic

Postprzez bettie87 » 26 sty 2011, o 19:06

Magic napisał(a):Może i nie wygląda naturalnie ten szpital, ale przynajmniej się go miło ogląda, o !! :P

o właśnie niemiło o! :p
patrzysz tylko i ubolewasz, że to nie rzeczywistość ;)
bettie87

Postprzez Mfanka » 26 sty 2011, o 21:36

Hej! nie bądźmy takim zrzędliwym narodem ;) Ja naszej służbie zdrowia dałabym 3+ .. na 6 ;)
Są perspektywy mimo wszystko.. może w końcu jakieś reformy ruszą do przodu. Pamiętajmy z pustego nawet Salomon nie naleje ;)
Mfanka

Powrót do Na dobre i na złe